Śniadanie: pasta z fasoli, słonecznika i chrzanu

12498631_962001190504099_1052967158_nKolejna propozycja śniadaniowa. Prosta, szybka i łatwa do modyfikacji.Fasola biała (w puszce) jest praktycznie zawsze w mojej lodówce. Wykorzystuję ją dość często, kiedy chcę zrobić coś szybko do zjedzenia.

Majonez z fasoli do pieczonych warzyw, krem fasolowo-czosnkowy do ziemniaków, albo jakieś fasolowe mazidło do chleba. Do przygotowania ostatniej – śniadaniowej wersji, nie trzeba się specjalnie przygotowywać, wydobyć z lodówki to, co jest pod ręką, zmiksować, przyprawić i posmarować pieczywo. Bez zbędnego rozmyślania. Kieruj się intuicją i smakiem.

Składniki:
• pół puszki fasoli
• garść rukoli
• 1/3 szklanki prażonego słonecznika
• 1 łyżka bułki tartej
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 0.5-1 cm poszatkowanej papryczki chili
• 0.5 łyżeczki octu balsamicznego
• 0.5-2 łyżek chrzanu ze słoiczka (ilość wg upodobań)
• 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
• sól i pieprz

Na suchej patelni upraż słonecznik (ja lubię jak jest w kolorze orzechowym). Fasolę przepłucz pod bieżącą woda i wrzuć do malaksera. Dodaj pozostałe składniki. Całość miksuj, aż uzyskasz dość gładką konsystencję. I już – gotowe! Smarujesz pastą ulubiony chleb, dekorujesz – wg uznania – kiełkami, rukolą, pomidorami i zajadasz.

12784524_962001450504073_543934220_n

Reklamy

1 thought on “Śniadanie: pasta z fasoli, słonecznika i chrzanu”

  1. Przepyszna pasta, oj…chyba często zagości na moim stole. Smaczna, zdrowa, odlotowa. Wypróbujcie, gorąco polecam;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s