Pyszne ciasto bez nazwy ;-)

12895252_973756799328538_262144967_nNiby tort, choć bez biszkoptu, ale za to z bitą śmietaną. Prawie surowy, lecz z gotowanym kremem. Nawet jeśli wygląda na pracochłonny, to robi się go niemal dziecinnie prosto i szybko. Może z powodzeniem zastąpić mazurka na wielkanocnym stole, albo ciasto imieninowe, którym chcemy zaimponować w pracy. Dlaczego? Wypróbujcie, a doznania smakowe wszystko wyjaśnią.

*Składniki na formę ok. 26 cm średnicy. Jeśli chcesz zrobić ciasto w większej formie, zwiększ (x2) składniki na krem. Spód (z przepisu poniżej) powinien pokryć dno nawet większej formy (chyba, że lubisz mieć spód dość gruby, wówczas zwiększ dwukrotnie składniki). Jedna śmietana sojowa, nawet na większą powierzchnię, w zupełności wystarczy.

Spód (surowy):
1 szklanka chipsów bananowych
100 g nerkowców
100 g suszonych moreli
opcjonalnie 1 łyżka ciepłej wody

Krem:
2 dojrzałe mango
100 g nerkowców
1 szklanka mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka skórki z limonki
2 łyżeczki syropu z agawy
5-6 łyżek mąki kukurydzianej
1/5 łyżeczki ekstraktu z wanilii burbońskiej

Dodatkowo:
1 banan
1 śmietanka sojowa (do ubijania) – ok. 200 ml (użyłam firmy Valsoia)
opcjonalnie: cynamon/płatki migdałowe/skórka z limonki

W melakserze umieść chipsy bananowe i zmiel na wysokich obrotach (banany są bardzo suche i twarde, więc zmielenie zajmie dłuższą chwilę). Dodaj do zmielonych chipsów nerkowce i całość zmiksuj. Na koniec umieść w melakserze morele suszone i ponownie zmiksuj. Jeśli całość nie będzie dość lepka, przełóż masę do miski, dodaj odrobinę ciepłej wody i całość wymieszaj (ręką lub łyżką). Masę wyłóż na dno formy i wstaw do lodówki lub do zamrażarki (na maksymalnie 15 min., potem lepiej wyciągnąć i schłodzić w lodówce lub zostawić na blacie).

W melakserze zmiksuj orzechy nerkowca, a następnie przesyp do miseczki. Następnie obierz mango, pokrój i zmiksuj do momentu, aż powstanie puree. Wymieszaj nerkowce z puree i dodaj pozostałe składniki (oprócz mąki kukurydzianej). Masę przelej do rondelka, zagotuj, a następnie dodaj, ostrożnie i powoli, mąkę kukurydzianą. Mieszaj, aby nie zrobiły się niepotrzebne grudki. Jak masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu (bardziej gęstego niż rzadkiego), zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia. Jeśli konsystencja kremu będzie cały czas płynna i mimo zagotowania nie będzie gęstnieć, dodaj jeszcze odrobinę mąki kukurydzianej.

W czasie kiedy krem będzie się studził, możesz ogarnąć kuchnię i nieco uprzątnąć przestrzeń. Gdy krem będzie już letni, przełóż go na spód ciasta, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki. W tym czasie przełóż śmietankę sojową do miski, włącz mikser i ubij bitą śmietanę. Obierz banana i pokrój w plasterki. Ostatnim elementem będzie wyciągnięcie formy z ciastem z lodówki, położenie plasterków banana na krem i przykrycie wierzchu bitą śmietaną (jeśli zostanie ci trochę śmietany, wyciągnij rękaw cukierniczy i udekoruj powierzchnię). Ciasto możesz ozdobić płatkami migdałowymi, chipsami bananowymi, oprószyć cynamonem lub skórką z limonki. A może masz swój pomysł na tę wisienkę na torcie?

12834881_973756575995227_172489063_n

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s