Pieczone brokuły z majonezem z awokado wraz z surówką z białej kapusty

12421299_974760605894824_4490766_nPierwszy raz upiekłam brokuły przez zupełny przypadek. Kilka różyczek leżących w koszyku nie zachęcało do specjalnego gotowania w wodzie. Ale idealnie nadawał się na blachę, na której czekały już inne warzywa wysmarowane oliwą i ziołami do włożenia do piekarnika. Pieczone brokuły nie rokowały, przyznaję, a okazały się nieziemsko pyszne.Od tamtej pory pojawiają się regularnie na obiad, może nie jako danie główne, ale kluczowy element dania.

W tym wydaniu brokuły podałam z majonezem z awokado, pęczakiem, surówką
z białej kapusty i tempehem.

Brokuły pieczone:
1/2 głowy brokuła
1 łyżka papryki słodkiej
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki soli morskiej
1,5 łyżki oliwy

Nastaw piekarnik na 200°C. Brokuła umyj pod wodą i obetnij kilka różyczek (możesz je dowolnie pokroić – w plasterki lub mniejsze części). Przygotuj sobie blaszkę lub foremkę, wyłóż ją papierem do pieczenia i przełóż na nią brokuły. Wlej sobie na dłoń oliwę i wysmaruj nią każdą różyczkę. Posyp brokuły papryką
i solą. Zetrzyj na tarce ząbek czosnku i rozsyp po brokułach. Na koniec jeszcze raz natrzyj w miarę równomiernie każdą różyczkę. Wstaw do piekarnika na ok. 20-25 min.

Majonez z awokado i chili:
2 awokado
3 łyżki mleka roślinnego
2 płaskie łyżeczki harrisy
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z limonki lub cytryny
ok. 1 łyżeczki syropu z agawy
sól i pieprz
1 płaska łyżeczka poszatkowanej pietruszki
1 cm poszatkowanej chili (opcjonalnie)

Obierz awokado, pokrój i umieść w blenderze. Dodaj pozostałe składniki i miksuj, aż konsystencja będzie kremowa. Przełóż do pojemnika i schłódź w lodówce przez kwadrans.

Surówka z białej kapusty:
1/2 głowy białej kapusty
1 duża marchew lub dwie mniejsze
3 łyżki syropu z agawy
sok z jednej cytryny
1,5 łyżki octu białego
sól i pieprz

Kapustę poszatkuj i wrzuć do dużej miski. Przez kilka minut mocno ugniataj kapustę w dłoniach, aby zmiękła. Polej ją syropem z agawy i odstaw na chwilę. W tym czasie obierz marchewkę, zmiksuj lub zetrzyj na tarce i dodaj do kapusty. Polej ją sokiem z cytryny, octem i dopraw do smaku. Wstaw do lodówki
Surówka najlepiej smakuje po kilku godzinach lub następnego dnia.

Zestaw obiadowy: ugotowany pęczak, usmażony tempeh, surówka i brokuły z zielonym majonezem.
#omnomnom

12380456_974760579228160_1569534986_n

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s