Smarowidło pieczarkowe z koperkiem

12910621_978198848884333_222230213_nW dzieciństwie śniadania wielkanocne kojarzyły mi się ze skorupkami jajek,w których znajdował się farsz pieczorkowo-jajeczny. Nie sałatka jarzynowa, nie zapach chrzanu, właśnie taka potrawka. Ni to sałatka, ni smarowidło czy pasta.Ot dwa składniki drobno posiekane i zmieszane. Do chleba lub na chleb – jak kto wolał. A jak smakuje w wydaniu roślinnym?

Próba odtworzenia tego przepisu w wersji wegańskiej wbrew pozorom, nie była taka prosta. Kombinowałam jak zastąpić jajko i dodatkowo nadać daniu nowy wymiar. I tak pieczarki lądowały w jednej misce z prażonym mielonym słonecznikiem, tofu, kaszą jaglaną itp. Nie były to wersje, które zakończyły się fiaskiem. Przeciwnie, były smaczne. Jednak za nic nie przywodziły mi klimatu świąt wielkanocnych. Są takie potrawy, które nie potrzebują udziwnień i smakowych kombinacji alpejskich, bo ich siła tkwi w prostocie.   I tak było tym razem.  Ta wersja jest w sam raz. I przywodzi smak wielkanocnych śniadań.

12476538_978198988884319_977611529_nSkładniki:

ok. 15 pieczarek
1 łyżeczka masła roślinnego
pół ugotowanej pietruszki
koperek
sól czarna (kala namak)
pieprz

Pieczarki obierz, drobno posiekaj i przełóż na patelnię, aby podsmażyć na maśle. Dodaj pokrojoną drobno pietruszkę i poszatkowany koperek (wg uznania, u mnie były to dosłownie 3 gałązki). Dopraw solą i pieprzem. I już.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s