Pikantna zupa pomidorowa z kukurydzą

12986366_988690021168549_387785724_oRozgrzewa, syci, jest pikantna i słodka, a do tego wyjątkowo pyszna. Nie jest to zwykła pomidorówka. Nie ma w niej makaronu i koperku. Jest za to słodka kukurydza, suszone śliwki, chili i kilka smaków, które sprawiają, że ma się chęć jeść tę zupę bez opamiętania. A miała być to zupa odchudzająca.

Wczoraj plan, który dojrzewał od dłuższego czasu, stał się ciałem. Poniedziałki już chyba takie są, że od tego dnia (z reguły) rozpoczyna się realizację postanowień. Zwłaszcza tych związanych z dietą.

Plan jest taki: zrzucić 3 kg w 10 dni – jedząc zdrowiej i mniej kalorycznie oraz ćwiczyć 6 dni w tygodniu (3x siłownia, 2x trener personalny, 1x joga – to akurat nie będzie takie trudne, bo stosuję ten plan, a przynajmniej staram się, od stycznia). Założenia żywieniowe są następujące:

  • śniadanie (ok. 6.50) – coś płynnego – np. koktajl z warzyw, owoców lub mleczno-jakiś-tam
  • drugie śniadanie – np. kanapka z hummusem i warzywami
  • lunch (między 12.00-14.00): surowizna – np. sałata z warzywami i dressingiem
  • obiad (między 16.00-18.00): np. zupa dietetyczna, pieczone warzywa
  • przekąska (raz dziennie w dowolnej porze): koktajl owocowy, jogurt sojowy, owoc, orzechy/bakalie

Z dzisiejszego zestawu na szczególną uwagę zasługuje zupa. I pomyśleć, że była wymyślona na poczekaniu z dostępnych mi w domu składników. Na gorąco jest prze-pikantna, na zimno – pikantna. I nie da się jej tylko skosztować, bo kubki smakowe wołają o więcej.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 5 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 suszonych śliwek
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 marchewki
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • szczypta soli do smaku
  • garść suszonej żurawiny – opcjonalnie

Cebulę obierz, poszatkuj i zeszklij (na oleju) w garnku (w tym samym, w którym będziesz gotowała zupę). Ząbek czosnku zetrzyj/poszatkuj i dodaj do cebuli. Kiedy cebula będzie smażyć zblenduj pomidory z puszki z suszonymi śliwkami i chili. Obierz marchewkę i drobno ją pokrój (w malusieńką kosteczkę). 12987946_988690001168551_559210651_nDo cebuli dodaj cukier (wiem, o zgrozo!, ale to ostatnia porcja cukru, która musi wystarczyć na 10 dni diety), energicznie mieszaj (np. drewnianą łyżką). Po chwili dodaj ocet (cały czas mieszaj). [Nie przejmuj się tym syczeniem, które dzieje się w garnku. To czary, które już niebawem będą mile eksplodować pod podniebieniem.] Wlej do garnka zmiksowane ze śliwkami pomidory. Do puszki (po pomidorach) wlej wodę z kranu i przelej ją do zupy. Wymieszaj całość. Dodaj pokrojoną marchewkę i kukurydzę z puszki. Gotuj pod przykryciem. Na koniec dopraw odrobiną soli, kuminem, pietruszką. Jeśli masz ochotę na nieco słodyczy w zupie, dodaj garść żurawiny do zupy i ponownie wymieszaj.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s