Pasta fasolowa na dzień dobry

13020227_992915330746018_264677608_n

Jakiś czas temu natknęłam się na termin: G-BOMBS, który ukuł doktor Joel Fuhrman. Wyodrębnił on najzdrowsze rośliny, które są zbawienne w naszej diecie (opóźniają starzenie i zapewniają zdrowie nad zdrowiami). Pod jedną z liter* „B” kryje się fasola (beans; ale też wszystkie warzywa strączkowe), bogata chociażby w białko jak i w witaminy z grupy B. Dlatego jak tylko mogę, wtłaczam fasolę do swoich potraw.

Kiedy przeszłam na weganizm nie bardzo miałam chęć eksperymentowania z pastami do kanapek. W konsekwencji każdego niemal dnia jadłam hummus na śniadanie. Po kilku miesiącach takiej rutyny na talerzu, odkryłam pastę z prażonych nasion słonecznika i suszonych pomidorków (obłędnie pyszne). Niestety po jakimś czasie znudziła mi się do tego stopnia, że już drugi rok jej nie robię i nie jem. A hummus owszem! Jest coś magicznego w tej paście z ciecierzycy, którą można zmieniać w zależności od tego na jakie przyprawy, warzywa, czy zioła mamy chęć. I podobnie jest z fasolą. Dla mnie to córka królowej ciecierzycy!

Składniki (na 6 porcji):

– pół puszki fasoli białej
– 30g korniszonów w zalewie chili
– 25g oliwek zielonych
– 0,5 łyżeczki kuminu
– 1 łyżeczka oliwy

Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj. Jakie to proste!

Fajne w tym przepisie jest to, że nie trzeba dodatkowo doprawiać pasty. Ostrości dodaje chili, którym przesiąknięte są korniszony. A słonych smaków dostarczają oliwki. Prosto, pragmatycznie i całkiem smacznie.

Można jeść z pomidorami, kiełkami – z czymkolwiek macie chęć.

*Pod innymi literami kryją się:

G (greens) – zielone warzywa – głównie sałaty i kapusty
O (onions) – cebula
M (mushrooms) – grzyby
B (berries) – owoce leśne
S (seeds) – nasiona

Groch szykuje cykl 6. przepisów (a może będzie tego więcej?) z wykorzystaniem tych roślinnych składników.

13052587_992915477412670_676732706_o

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s