Dietetyczne leczo, a może zupa paprykowa?

13081810_994610817243136_417721050_nUważam, że wrzucanie kiełbasy lub innego mięsa do lecza jest bezczeszczeniem tego paprykowego dania. Mam świadomość, że powinno być gęste, tłuste, z mięsem i najlepiej smalcem, wykonane według węgierskiej receptury. Ale każdy kto spróbuje zrobić wersję bez odzwierzęcych składników, przekona się, że paprykowa moc pokona słabość śmiertelników do mięsa. I wygra, jakżeby inaczej, bogaty smak samych roślin.

 

 

 

Nie jest to klasyczny przepis na leczo, nawet w wersji wegańskiej. Inspiracja, to dobre słowo (choć nieco nadużywane w mediach). W mojej wersji jest bardziej płynnie, dietetycznie i prosto. Bez przekombinowania i udziwniania. Prosta i gęsta zupa z papryki i cukinii. Z ziemniakami, chlebem lub bez dodatków.

Składniki (na 4 małe porcje):

  • 2 małe cebule
  • 3 papryki
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pietruszki poszatkowanej świeżej lub suszonej
  • sól, pieprz, oliwa do smażenia

Cebulę obierz i pokrój drobno. Zeszklij w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Paprykę i cukinię pokrój w kostkę. Dodaj do cebulki paprykę (przyprawę), a następnie starty ząbek czosnku. Wrzuć do garnka warzywa i duś przez kilka minut. Zblenduj pomidory z puszki i dodaj do garnka. Do pustej puszki wlej wodę i zalej warzywa. Gotuj do miękkości. Na koniec dopraw pietruszką, solą i pieprzem.

13045630_994610800576471_1652444210_n

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s