Lekkie curry z ciecierzycą i goździkowy ryż

13090831_996207153750169_1992335586_oUwielbiam do biszkoptów i innych ciast dodawać ubitą, prawie na sztywno, zalewę po ciecierzycy z puszki. A że dość często piekę, ciecierzycy u mnie pod dostatkiem. I w konsekwencji raz lub dwa razy w tygodniu stoję przed dylematem: hummus na śniadanie, czy potrawka z ciecierzycy na obiad? Jedno i drugie jem na tyle często, że powinno mi się znudzić. Owszem, jest to monotonne pichcenie, ale na tyle elastycznie można podejść do tematu, że za każdym razem  wychodzą inne wersje tych potraw. Więc o co chodzi? Żeby znowu wybić danie z ciecierzycy na piedestał kulinarnych możliwości. I to danie jest ukoronowaniem tych chęci.

Zależało mi, aby słowo lekkie odnosiło się do dwóch kwestii. Po pierwsze, aby było to dietetyczne danie. Nie jakieś zapychające i tłuste, ale sycące. I żeby aromat curry przyjemnie rozwijał się pod podniebieniem, a nie nachalnie paraliżował przez swoją ostrość. Efekt dania pozytywnie mnie zaskoczył. Owszem jest lekkie, sycące, nieco pikantne, ale na tyle smaczne, że ma się chęć zjeść o te pół porcji więcej.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 cebule (drobno pokrojone)
  • 2 łyżeczki (mogą być czubate) curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 szklanka wody
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 200 g ryżu
  • 400 ml wody
  • 5 goździków
  • odrobina oliwy

W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i zeszklij cebulkę. Wyciśnij lub zetrzyj na tarce czosnek i dodaj do cebuli. Dodaj curry i paprykę słodką – wymieszaj. Wrzuć do garnka cukier (zamieszaj), a następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wlej wodę. Dodaj ciecierzycę (zalewę możesz przelać do słoiczka i wykorzystać do ciasta). Gotuj na niedużym ogniu.

W tym czasie ugotuj ryż z goździkami. Jamie Oliver radzi, aby gotować ryż 7 minut, a następnie przykryć go na 7 minut, aby „doszedł do siebie”.

Pod koniec gotowania curry dodaj kolendrę, zdejmij z ognia garnek i dodaj mleko roślinne.

13078140_996207170416834_1265623719_o

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s