Pieczone warzywa i sos czosnkowy

13020579_998032293567655_2006676011_nCo dowcipniejsi mięsożercy mawiają, że ich ulubioną potrawą wegańską są frytki z keczupem lub sosem czosnkowym. Akurat za smażeniem nie przepadam, ale pieczenie warzyw wysmarowanych w ziołach sprawia mi zawsze dużo frajdy, zwłaszcza, że lubię serwować do nich różne sosy, które przyjemnie współgrają, a nie grają pierwsze skrzypce. Pieczone ziemniaki to klasyka kuchni roślinnej. Światową sławę zdobywają też, w pełni zasłużenie, frytki z buraków i pietruszki. Podawane z sosem czosnkowym stanowią idealną kulinarną propozycją na Majówkę.

Składniki na (4 porcje):

  • 8 ziemniaków
  • 2 buraki
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • łyżeczka oliwy
  • 1 płaska łyżeczka papryki
  • 1/4 łyżeczki cząbru
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki koperku suszonego
  • 1/2 łyżeczki pietruszki suszonej
  • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego

Składniki na sos czosnkowy:

  • pół puszki białej fasoli
  • 5 łyżek mleka roślinnego
  • 1 ząbek czosnku (jeśli ząbki są małe, to dwa)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

13045490_998032450234306_1778158128_nNastaw piekarnik na 200°C. Warzywa obierz i pokrój jak na frytki. Zrób w pojemniczku marynatę z oliwy i przypraw. Wysmaruj dokładnie warzywa marynatą, a następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20-25 min.

Kiedy warzywa będą w piekarniku, składniki na sos umieść w malakserze i zmiksuj. Jeśli wolisz, aby sos był bardziej płynny, dodaj nieco więcej mleka.

Warzywa z sosem świetnie komponują się z miksem sałat, granatem, gruszką i sosem ziołowym (przepis następnym razem).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s