Pikantne kotlety z fasoli do weganburgerów & Apfelschorle

13182979_1001782799859271_1238889719_nWeganburgery, czy też kotlety roślinne z pieczywem, warzywami i sosem są wręcz perfekcyjną propozycją do zabrania na piknik. Fakt, wykonanie ich nie zajmuje chwili, ale warto poświęcić ciut więcej czasu w kuchni, aby zrobić poczęstunek, w którym nie tylko rozsmakują się nasi piknikowi towarzysze, ale też zaspokoi ich głód. Nie oszukujmy się, na świeżym powietrzu, w gronie bliskich nam osób, ma się zwyczajnie większy apetyt. Sama kanapka nie rozwiąże tego problemu, ale sycący i pikantny weganburger, który podamy ze słodką cebulką i napojem typu ‚apfelschorle’ – już tak!

Kotlety fasolowo-pęczakowe możesz podawać nie tylko w pieczywie jak weganburgera, ale też z sałatką lub surówką. W pojedynkę z sosem lub w chlebowych duetach stanowi smaczny roślinny poczęstunek, który możemy zabrać na łono natury lub do pracy na lunch.

Jeśli należycie do grona zwolenników napojów gazowanych, którymi gasicie pragnienie podczas spożywania burgerów wszelkiej maści, polecam zmiksowanie sobie trunku zza zachodniej granicy. Apfelschorle to połączenie wody lekko gazowanej z sokiem jabłkowym. Nic bardziej prostego, a efekt urzekający. Dla wielu turystów Apfelschorle jest na głównej liście produktów wartych skosztowania. I tak łatwo potem odtworzyć napój we własnej kuchni.

13148076_1001775623193322_322832263_o

Składniki na fasolowe burgery (ok. 12 sztuk):

  • puszka czerwonej fasoli
  • ok. 100 g kaszy pęczak (suchej)
  • 2 dymki poszatkowane
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2/3 łyżeczki kolendry suszonej
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1/2 ząbku czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

Kaszę pęczak ugotuj. Pozostałe składniki (z puszki po fasoli pozbądź się zalewy, nie będzie potrzebna w tym daniu) zmiksuj w malakserze i przełóż całość do miski. Ugotowaną i wystudzoną kaszę dodaj do masy fasolowej, a następnie wymieszaj. Nastaw piekarnik na 200°C. Przygotuj sobie blachę, którą przykryj papierem do pieczenia. Z masy zrób nieduże kulki, spłaszcz je i poukładaj na blaszce. Piecz ok. 10-12 min.

W tym czasie możesz przygotować cebulkę słodką do burgerów:

  • 1 czerwona cebula pokrojona w drobne pióra
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Zeszklij cebulkę na oleju z cukrem.

Fasolowe kotlety możesz podawać jak chcesz. Ja najbardziej lubię z pieczywem, keczupem i musztardą, sałatą, pomidorem, ogórkiem, słodką cebulką (przepis wyżej) i kiełkami.

13152841_1001775656526652_2037406769_n

Apfelschorle (składniki na jedną porcję):

  • 2/4 szklanki wody mineralnej
  • 1/4 szklanki wody gazowanej lub lekko gazowanej
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego
  • plasterek cytryny

Wlej wszystko do jednej szklanki i pij ze smakiem jak nasi niemieccy sąsiedzi (i nie jest kpina i ironia).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s