Bezglutenowe muffiny różane z malinami i truskawkami

Taki deser chodził za mną już od dawna. Bezglutenowy, z malinami lub truskawkami, i z wodą różaną. I żeby ciasto nie było wilgotne, tylko w strukturze przypominające babkę piaskową.

13082128_997989993571885_1765593490_n

Rzadko eksperymentuję z ciastami bezglutenowymi. Niestety za bardzo lubię pieczywa pszenne, aby rozstać się z nimi na zawsze. Istnieje we mnie jednak przekonanie, że gluten należy eliminować. Stąd wiele koktajli, sałatek, dań z kaszami oraz bakaliowych słodyczy w mojej diecie. Ale kromka ciemnego pieczywa z czarnuszką i hummusem, gotowe ciastko wegańskie do kawy, ale też wyśmienite i sycące spaghetti lub lasagne, i oczywiście penne z sosami bądź wegańskie pierogi – to dania, bez których w tym momencie nie wyobrażam sobie życia. Ci, którzy mnie znają, pewnie by powiedzieli, że wyobrażam sobie, bo mam bujną wyobraźnię. Ale ja zwyczajnie nie chcę widzieć swojego menu bez pszennych składników. Przynajmniej nie teraz. Dojrzewa we mnie myśl, aby ograniczać jak tylko się da gluten. Zrezygnować na tydzień, może dwa, albo dać sobie przyzwolenie, aby konsumować go tylko raz w tygodniu.

W tym miejscu chciałabym pochylić czoła wszystkim tym, którzy musieli rozstać się z glutenem, albo przyszło im gotować dania bezglutenowe np. dla swoich alergicznych dzieci. Chciałabym ten deser właśnie WAM dedykować.

Składniki (na 6 muffin XXL lub 12 standardowych):

  • 2 szklanki mąki ryżowej (ok. 300 g)
  • 1 szklanka mąki kokosowej (lub wiórków kokosowych) – ok. 50 g
  • ½ szklanki cukru (jeśli wolicie desery w wersji słodkiej – ¾ szklanki) – ok. 90 g
  • 3 płaskie łyżeczki proszki do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego (lub innego mleka roślinnego)
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 5-6 łyżek oleju
  • woda (zalewa) po ciecierzycy (z puszki)
  • odrobina esencji waniliowej
  • garść malin i truskawek (pokrojonych)

13090787_997990083571876_2134306048_oW jednej misce wymieszaj wszystkie składniki suche, a w drugiej misce wszystkie składniki mokre (za wyjątkiem wody po ciecierzycy). Zalewę (po ciecierzycy) ubij za pomocą miksera (powinna wyjść dość gęsta piana). Do miski ze składnikami mokrymi przesypuj po jednej łyżce suchych składników (cały czas mieszaj ciasto). Na koniec do ciasta dodaj delikatnie ubitą pianę. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Nastaw piekarnik na 200°C. Każdą papilotkę napełnij do połowy ciastem, dodaj po kilka owoców i przykryj ciastem surowym (powinno być wypełnione do ¾ wysokości papilotki). Włóż do piekarnika na 20 min lub „do suchego patyczka (wykałaczki)”. Posyp cukrem pudrem, udekoruj lukrem lub bitą śmietaną – jak wolisz. Ja obowiązkowo serwuję ze świeżymi owocami.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s