Roślinne kotlety szparagowo-groszkowe ze szparagowymi frytkami i sosem bazyliowym

13236288_1008142709223280_974046089_n

Do tej pory szparagi gotowałam i jadłam z młodymi ziemniakami, koperkiem i młodą kapustą. Banał do kwadratu! Mam świadomość, że szparagi można przyrządzać na dziesięć tysięcy sposobów i delektować się ich smakiem co rusz w innej wersji. W tym roku postanowiłam trochę poszaleć z tymi warzywami i zjeść je w nieco innej odsłonie. Z główek zielonych proponuję zrobić pieczone frytki, natomiast resztę szparagów dodać do roślinnej masy, aby przyrządzić z nich aromatyczne kotlety.

Uwielbiam kupować szparagi, gotować lub piec. Gorzej niestety z jedzeniem ich. Przyznajcie sami, że zielone szparagi pięknie prezentują się na talerzu. Są takie dostojne i wytworne. Jak rzymski władca. Niemal wszyscy kucharze, restauratorzy, kulinarni dziennikarze i blogerzy zachwalają je. Kiedy nadchodzi sezon na szparagi, w mediach społecznościowych, gazetach, czasopismach, programach kulinarnych, aż kipi od zdjęć i przepisów z tymi warzywami w roli głównej. I mnie uniosła ta szparagowa fala.

Sos bazyliowy:

  • 8 łyżek oleju
  • sok z połówki cytryny
  • mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu (prażonego na suchej patelni)
  • liście bazylii z połowy doniczki (ok. 2 garście)
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki

Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj.

Kotlety:

• 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
• 300 g ugotowanych szparagów (bez główek – z nich zrób frytki)
• 1 szklanka groszku zielonego
• 1 ząbek czosnku
• 1/2 cebuli (poszatkowana)
• 1 łyżeczka prażonego na suchej patelni kuminu
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 2 cm startego imbiru
+ bułka tarta do obtoczenia
+ olej do smażenia

Ugotowane szparagi poszatkuj i przełóż do miski. Dodaj kaszę jaglaną i wymieszaj. Zmiksuj groszek zielony z cebulą i czosnkiem. Dodaj do masy szparagowej i wymieszaj z przyprawami. Formuj nieduże kotlety, które obtocz w bułce tartej i smaż na patelni jak kotlety mielone. Usmażone przełóż na talerz wyłożony papierem ręcznikowym.

Frytki ze szparagów

• głowy szparagów
• 1 łyżeczka oliwy
• 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
• odrobina soli i pieprzu

Nastaw piekarnik na 200st.C. Do brytfanki włóż główki szparagów. Polej je oliwką, posyp przyprawami i ‚wymasuj’. Piecz ok. 15 min.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s