Sałatka z pęczakiem i kalafiorowym hummusem

13223492_1008149172555967_1178616270_oDo zabrania do pracy lub na piknik.Świetna opcja do podjadania z lodówki w ciągu dnia. Możesz ją jeść jak lubisz: z chlebem, pieczonymi warzywami, albo bez niczego. Jest sycąca i prosta w wykonaniu. I smakuje nawet tym, którym kuchnia roślinna kojarzy się z posiłkami dla królików i chomików.

13231251_1008149265889291_839038683_n

Składniki:

  • 200 g ugotowanego kalafiora
  • 200 g cieciorki
  • 10 łyżek mleka roślinnego
  • 3 łyżki oleju
  • 10 łyżek wody z ogórków kiszonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki tahiny
  • sok z limonki
  • 2 łodygi selera
  • 5 korniszonów
  • 100 g ugotowanej kaszy pęczak

Do blendera włóż wszystkie składniki oprócz kaszy, selera i korniszonów. Miksuj składniki do momentu, aż powstanie kremowa konsystencja. Przełóż pastę do miski, dodaj kaszę, pokrojonego selera i korniszony i wymieszaj całość. Z wierzchu posyp sałatkę pietruszką i papryką.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s