Cytrynowy baton owsiany

DSC_1908Taką przekąskę fajnie mieć w lodówce i sięgnąć po nią, gdy najdzie ochota na coś słodkiego. Wykonanie batonów owsianych jest dziecinnie proste. A w tej wersji nie wymaga nawet pieczenia. Założenie było konkretne: zdrowa, słodka przekąska z cytrynową, orzeźwiającą melodią. I z wykorzystaniem płatków owsianych. Bo ileż to razy w ciągu tygodnia można jeść owsiankę lub koktajl owsiano-owocowy?

W sieci krążą niesłychanie liczne przepisy na batony owsiane. Niektóre są do pieczenia, inne na surowo. Większość zawiera żurawinę, jabłka, orzechy nawet czekoladę czy banany, a w wersji niewegańskiej też miód. Zależało mi, aby konsystencja było nieco lepka (trochę jak cukierek krówka), w wakacyjnym, lekkim wydaniu.

Składniki na 4 batony:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ok. 10 suszonych moreli (namoczonych w wodzie)
  • skórka z małej cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100 g migdałów
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • garść mąki kokosowej (lub wiórków kokosowych)
  • garść płatków kukurydzianych
  • opcjonalnie 2 łyżki mleka roślinnego (jeśli chcesz, żeby konsystencja batonów była nieco lepka, należy dać właśnie płynny składnik; mleko można dodać też, jeśli ktoś ma ponadprzeciętną garść ;-))

Wszystkie składniki (poza płatkami kukurydzianymi) włóż do blendera i zmiksuj. Obserwuj jak wygląda masa. Powinna być miejscami gładka, w innych nieco grudowata (z wyczuwalnymi płatkami owsianymi). Jeśli jest zbyt rzadka i lepka, dodaj troszkę płatków owsianych. Możesz spróbować z masy zrobić kulkę, jeśli będzie łatwo nadawać się do formowania, to znak, że udało ci się zrobić idealną konsystencję. Masę przełóż do małej prostokątnej foremki (może być keksówka, pojemnik plastikowy itp.) wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż masę równomiernie i wstaw do lodówki na 15-30 minut. Po tym czasie wyciągnij formę z lodówki. Na papierze do pieczenia krój masę w paski jak batony. I już 🙂DSC_1904

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s