Truskawkowe trio w słoiczku

13474050_1026590710711813_473567506_nUwielbiam desery w słoikach! Nie umiem się im absolutnie oprzeć. Zdecydowanie lepiej byłoby wymyślić swój sposób podawania słodkości, niż podążać za „słoikową” modą. Znamienne jest to, że to nie składnik inspiruje mnie do wymyślenia potrawy, a właśnie szklane naczynie. Jaki kolor i jaka konsystencja mogłyby się ładnie zaprezentować w słoiku właśnie? A że sezon na truskawki trwa, decyzja o deserze była oczywista.

Deser trzywarstwowy może odstraszać, bo wydaje się czasochłonny, skomplikowany, a do tego wymagający wielu czynności, które tylko niepotrzebnie ubrudzą sporo naczyń. Cóż? Trio truskawkowe jest proste i wcale nie wymaga, aby wiele czasu spędzić w kuchni. Jedyne co działa na jego niekorzyść, to częste opłukiwanie blendera. Pocieszeniem jest jednak to, że maszyna w kilka chwil rozprawi się ze składnikami. A nam pozostanie jedynie przekładanie czerwonych mas z pojemnika do słoiczków, które na koniec trafią do lodówki.

Kiedy już dojdziemy do siebie po kwadransie spędzonym w kuchni na przyrządzaniu deseru, będziemy mogli delektować się orzeźwiającym i truskawkowym smakiem lata.

Składniki (na ok. 3-5 porcji – w zależności od wielkości słoika):

I warstwa (góra):

  • 130 g truskawek
  • 3 suszone daktyle
  • kilka liści bazylii
  • 1 łyżka cydru

II warstwa (środek):

  • 100 g truskawek
  • 12 łyżek mleczka kokosowego
  • odrobina esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

III warstwa (dół):

  • 300 g tofu
  • odrobina esencji waniliowej
  • 7 łyżek mleczka kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 110 g truskawek
  • skórka z limonki lub cytryny

13335251_1015733305130887_850017048_nZacznij od drugiej warstwy. W rondelku zagotuj mleczko kokosowe z syropem i esencją. Następnie dodaj mąkę i energicznie mieszaj do momentu, aż zrobi się budyń. Pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie włóż do blendera wszystkie składniki na trzecią warstwę i zmiksuj. Przełóż masę do słoiczków. Kiedy budyń wystygnie, zmiksuj go z truskawkami (będzie to warstwa druga) i rozlej do słoiczków. Na koniec pozostanie już tylko zmiksowanie składników pierwszej warstwy i przelanie jej na wierzch deseru. Możesz ozdobić według uznania: truskawkami, miętą, skórką z limonki, truskawkami, a nawet orzechami lub wiórkami kokosowymi.

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s