Lody bananowo-imbirowe

13492875_1027473123956905_1384293084_nNie posądziłabym się o taki przepis. Po pierwsze nie przepadam za bananami, po drugie lody domowe (wykonane bez maszynki) są za bardzo zamarznięte i żadna przyjemnośćz ich jedzenia (a raczej czekania, aż się roztopią, aby móc wbić w nie łyżkę), i po trzecie – na myśl o mleczku kokosowym (efekt przejedzenia), robi mi się słabo. Pech jednak polegał na tym, że pewnego ciepłego dnia miałam ochotę na coś zimnego, a w lodówce poza bananami, mleczkiem kokosowym, imbirem i butelką   cydru, niewiele mogłam znaleźć. Lody wydawały się jedynym rozwiązaniem. I o  dziwo, całkiem smacznym. Jeśli więc jesteście lodożercami ubóstwiającymi banany i nie gardzicie przyprawami, deser przypadnie wam do gustu.

Są dwa rodzaje robienia lodów bez maszynki. Jeden polega na miksowaniu masy lodowej i zamrażaniu (czynność powtarza się kilka razy co kilka godzin – opcja dla tych, którym kroi się spędzenia dnia w domu i nie straszne im miksowanie masy co kilka godzin). Można też zrobić masę, zamrozić (np. w silikonowych foremkach do kostek lodowych), a potem zmiksować na gładką masę (tylko wtedy bardziej masa jest płynna, niż stała, ale wierzę, że znajdą się entuzjaści szejków/prawie roztopionych lodów).

Składniki:

  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 2 banany
  • 2 cm startego imbiru
  • 5 łyżek cydru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • skórka z limonki
  • cynamon do posypania lodów (opcjonalnie)

Bez tytułu

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Następnie przełóż do silikonowych foremek do lodów lub miseczki i włóż do zamrażalki. Zamarznięte lody w silikonowych formach można zmiksować na gładką masę. Lody przełożone do miski trzeba poddać specjalnemu traktowaniu. Najlepiej co godzinę wyjąć je z zamrażalki i przemieszać. Czynność powtarzać przynajmniej trzy razy. Niestety nie daje to gwarancji, że lody będą miały konsystencję taką, jaką znamy z lodziarni. Zawsze można ‚zmarzlinę’ lekko rozmrozić i przełożyć do malaksera (ewentualnie później nieco zmrozić). Niby prosto, a jednak trochę czynności trzeba w wykonanie włożyć. Nie zniechęcam, przeciwnie, gorąco polecam 🙂

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Lody bananowo-imbirowe”

  1. Bardzo lubię lody na bazie bananów. Zazwyczaj łączę 2-3 składniki, ale u cienie widzę bardzo ciekawe i zaskakujące połączenie. Ja po prostu mrożę pokrojone w plasterki banany i blenduję z innymi zamrożonymi owocami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s